CV DISTILLER BAR

Αρθρογράφος: Φωκίων Kοπανάρης

 

Η διαδρομή ζωής των αποσταγμάτων.

CV ή Curriculum Vitae: η διαδρομή ζωής ή ο αγώνας δρόμου της ζωής.
Των αποσταγμάτων ή του δημιουργού και ιδιοκτήτη του; Θα δούμε!

Και λέω θα δούμε, γιατί όταν έχεις απέναντί σου τον Στέφανο Ψυλλάκη -αρχιτέκτονα, ζωγράφο και μανιώδη συλλέκτη εξαιρετικών αποσταγμάτων- τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Ειδικά όταν σου θέτει όρο να μη μιλήσεις για τον ίδιο και την προσωπική του διαδρομή – το δικό του cv. Ένας άνθρωπος που φανερά αποπνέει τον αέρα της ζωής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πραγματικά χαμηλών τόνων. Άρα, δεκτός ο όρος, Στέφανε.

Αφού συζητήσαμε αρκετή ώρα για την ιστορία των μπαρ σε όλη την Ευρώπη, τη δημιουργικότητα, τις θυελλώδεις συζητήσεις, τους έρωτες, το αλκοόλ και τα ανταμώματα που, κινηματογραφικά σχεδόν, συνθέτουν την εικόνα του πραγματικού μπαρ, η φράση-τίτλος προέκυψε αυθόρμητα: το μπαρ είναι πολιτισμός. Το συγκεκριμένο μπαρ θέλει να είναι και προορισμός.

Με οδηγό αυτές τις δύο λέξεις, «πολιτισμός» και «προορισμός», δημιουργήθηκε το CV Distiller δίπλα στις γραμμές του τρένου. Και μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί, γιατί οτιδήποτε άλλο το αδικεί.

Είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθείς και να μην αρχίσεις να μιλάς για την κάβα του. Δεν ξέρω αν είναι η πλουσιότερη ή η πληρέστερη που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα δικαιούται να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, μερικά πράγματα. Ναι, η συλλογή έχει απίστευτα συλλεκτικά διαμάντια. Όμως, το 80% της κάβας είναι σχετικά βατό οικονομικά. Τώρα, αν κάποιος θέλει να ξεφύγει, σίγουρα είναι στο σωστό μέρος. Την πρωτιά κατέχουν, βέβαια, οι περισσότερες από 300 ετικέτες ουίσκι.

Πολλές φιάλες από την προσωπική συλλογή του Στέφανου, άλλες συγκεντρωμένες από δημοπρασίες από όλο τον κόσμο. Ειδικές παλαιώσεις, συλλεκτικές εμφιαλώσεις, σπάνιες ετικέτες. Καταφέρνει, όμως, να καλύπτει πλήρως όλες τις γεωγραφικές, χρονολογικές και γευστικές εκφάνσεις του «νερού της ζωής» από όλες τις ηπείρους. Κανείς δεν μένει παραπονεμένος.

Αλλά το CV, όπως και ο ιδιοκτήτης του έχουν αδυναμία σε όλα τα αποστάγματα. Η εξαιρετική ποικιλία σε ρούμι καλύπτει σχεδόν ό,τι κυκλοφορεί. Και η τεκίλα έχει την τιμητική της, αλλά και τα κονιάκ, αρμανιάκ, το αψέντι και, βέβαια, το τζιν και η βότκα. Είπαμε, κανείς παραπονεμένος! Αφήστε που περιμένουμε και παλαιωμένα ελληνικά αποστάγματα.

Για την καταπληκτική κάβα του CV και τα διαμάντια της θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, άλλωστε ήδη έχουν γραφτεί πολλά. Εξίσου σημαντικό είναι πως το CV Distiller δεν είναι ακόμη ένα mainstream μπαρ. Είναι στέκι, είναι προορισμός. Είναι εκτός πιάτσας, πρέπει να ξεκινήσεις για να έρθεις ειδικά εδώ. Και έρχεσαι εδώ μόνο αν πραγματικά σε αφορά. Αυτό είναι φανερό και στον κόσμο, στις φυσιογνωμίες και στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε βράδυ. Και το μεράκι του δημιουργού του φανερό παντού. Όταν αναφέρεται στο CV πεισματικά και με σεμνότητα ξεχνάει κάθε άλλη ιδιότητά του. «Όλα ξεκίνησαν από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν άρχισα να γνωρίζω και να εκτιμώ το καλό αλκοόλ, και ακόμα το σπουδάζω» μας λέει. «Θα μπορούσα να είμαι ένας πρώην μπάρμαν ή πρώην σερβιτόρος, δεν έχει σημασία, αυτό το μαγαζί φτιάχτηκε από αγάπη για τα καλά αποστάγματα και τους ανθρώπους που τα απολαμβάνουν».

Ήδη το CV ετοιμάζει και ανακαίνιση –προτού κλείσει χρόνο– επεκτείνοντας την μπάρα και την κάβα, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ακόμη περισσότερες υπέροχες φιάλες. Μιλάμε για δώδεκα μέτρα μπάρα / δώδεκα μέτρα κάβα. «Τότε θα μπορέσουν να έρθουν όλα, όλη η υπόλοιπη συλλογή μου, που τώρα, για λόγους χώρου, είναι στο σπίτι μου» λέει ο Στέφανος με ανυπομονησία. Και εμείς ανυπομονούμε, αφού μιλάμε για Director’s Cut του Douglas Laing, Port Ellen, Gordon & MacPhail, τα Connoisseurs Choice και άλλα ιερά τέρατα.

«Για όλα τα άλλα, εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου, μου αρέσει να τους δίνω χώρο. Εγώ δίνω μια αρχική κατεύθυνση και μετά τους αφήνω να καρποφορήσουν μόνοι τους. Είτε στο μπαρ, είτε στην κουζίνα, είτε στη μουσική, στο κάτω-κάτω ξέρουν πιο πολλά από μένα»

Τα cocktails λίγα, κλασικά και μετρημένα. Σωστές, απλές συνταγές, με premium αποστάγματα ως βάση και έμφαση στο σωστό σερβίρισμα. Όχι, δεν είναι cocktail bar.

Τα συνοδευτικά εξαιρετικά, σε πολύ καλό pairing με το ποτό που πίνεις. Εκλεκτές προτάσεις με ψαγμένα εδέσματα. Καπνιστά sticks, αλλαντικά, αυγοτάραχο, σοκολάτα και πολλά ακόμα.

Τα πρακτικά
Διαφορετικό dj set καθημερινά. Το service γρήγορο και ευγενέστατο. Οι λογικές επιλογές σε αποστάγματα από 8 έως 14 ευρώ. Πολύ καλή ιδέα για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει διάφορα η πρόταση των 25ml, της μισής μεζούρας σε μισή τιμή. Ανοίγει μόνο βράδυ, καθώς το αλκοόλ είναι βραδινή υπόθεση.

Μπαρ, εστιατόριο, κάβα, στέκι; Εσείς θα το πείτε...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΑΜΕ
Tamdhu 70’s, πράσινη φιάλη
Macallan 12yo Early 90΄s
Bowmore 1974, 21yo
Macallan Anniversary Malt 25yo
Bunnahabhain
Manzanilla Sherry Wood 16yo
Black Bowmore
White Bowmore

Cv Distiller Bar
Κωνσταντινουπόλεως 108 & Μυκάλης 61
Κεραμεικός, 210 3451 744

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ