CHARLES GRANT GORDON

Μικρή Περιγραφή: 
Επιμνημόσυνες τελετές σε όλο τον κόσμο τιμούν το χαμό ενός γίγαντα του σκωτσέζικου ουίσκι, του Charles Gordon.

Ο Charles Gordon, ο άνθρωπος που πρόσφερε στον κόσμο το σκωτσέζικο ουίσκι Glenfiddich, τιμήθηκε σε επιμνημόσυνες τελετές στη Νέα Υόρκη και τη Σκωτία.

Ο Charles, που ήταν ισόβιος Πρόεδρος της εταιρείας William Grant & Sons, πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 21 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 86 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Μαζί με τον αδελφό του Sandy, ο Charles – ή Charlie όπως ήταν περισσότερο γνωστός – μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σκωτσέζικου ουίσκι εισάγοντας στην αγορά μάρκες όπως το Glenfiddich και το Grant’s.

Η συμβολή του στη διεθνή αγορά των οινοπνευματωδών ποτών τιμήθηκε σε ειδικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη στις 18 Φεβρουαρίου και στην πατρίδα του, τη Γλασκώβη στις 21 Φεβρουαρίου.

Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα για την οικογένεια του, τους φίλους του και όλους εκείνους που διασταύρωσαν τα βήματά τους με τα δικά του. Η ζεστασιά και η γοητεία, αλλά και η μοναδική αντίληψη και μακρόπνοο όραμα του Charlie χάρισαν στη William Grant & Sons τη διεθνή αναγνώριση που έχει σήμερα.

Το πάθος του Charlie και ο καινοτόμος χαρακτήρας του τον οδήγησαν να λανσάρει το Glenfiddich στη διεθνή αγορά, μια κίνηση που ταυτίζεται με την ανάπτυξη της κατηγορίας των single malts. Προσπάθησε πολύ για την ανάπτυξη της εταιρείας και των μαρκών της, ενώ έκανε τη διαφορά αγοράζοντας μια εταιρεία εισαγωγών στις ΗΠΑ, την πρώτη παρόμοια κίνηση στην αγορά του ουίσκι, και εξασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχο της διανομής και των πωλήσεων για την εταιρεία.

Ο CEO της εταιρείας, Stella David, είπε: «Ο Charlie έδωσε απίστευτη ενέργεια στη δουλειά του όλη του τη ζωή. Αν κάποιος κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο διατήρησε την ακεραιότητα των σκωτσέζικων ουίσκι, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέες καινοτόμες μάρκες όπως το Hendricks Gin και τη Reyka Vodka, δεν μπορεί παρά να καταλάβει γιατί έχαιρε τέτοιας εκτίμησης σε όλο τον κόσμο.»

«Οι επιμνημόσυνες τελετές στη Νέα Υόρκη και τη Γλασκώβη ήταν ουσιαστικά εορτασμός μιας μακρόχρονης και γόνιμης ζωής ενός ανθρώπου που συνέβαλε τόσο πολύ στην παγκόσμια αγορά οινοπνευματωδών ποτών».

 

Η ιστορία του Charles Grant Gordon
Στο τέλος της Ποτοαπαγόρευσης και στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Charles Grant Gordon έμαθε ιστιοπλοΐα.

Στην αρχή πρέπει να ξεκίνησε μάλλον δειλά, στα ήρεμα νερά του φράγματος μπροστά από το αποστακτήριο Glenfiddich, αλλά σίγουρα αυτό ήταν η αρχή ενός πάθους που κράτησε μια ζωή και τον έκανε να αποφασίσει να καταταγεί στο ναυτικό, να αγωνιστεί στο Admiral’s Cup και να αποκτήσει πολλά δικά του σκάφη.

Φορούσε ένα τεράστιο σωσίβιο και μπήκε σε ένα ιστιοπλοϊκό που ταίριαζε σε ένα εξάχρονο παιδί για να κάνει βαρκάδα σε μια λιμνούλα που δεν είχε διάμετρο παραπάνω από 20 μέτρα. Με τον πατέρα του στην ακτή να του φωνάζει οδηγίες, γρήγορα απέκτησε την ικανότητα να χειρίζεται τους ανέμους των Highlands στις βαρκάδες του και να αποφεύγει να πέσει πάνω στο κτίριο με τους αποστακτήρες.

Αυτές τις ικανότητες δεν τις έχασε ποτέ. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για την εταιρεία, πουλώντας ουίσκι, επιλέγοντας διανομείς και επιβλέποντας τη δημιουργία νέων καινοτόμων εγκαταστάσεων, αλλά ποτέ δεν εγκατάλειψε το μεγάλο του πάθος που απολάμβανε σε κάθε ευκαιρία.

Μετά από πολλά χρόνια, όταν ο Charles ζούσε σε ένα τροχόσπιτο μήκους 7,5 μέτρων στο σημείο που χτιζόταν το απστακτήριο Girvan το 1963, συχνά έφευγε για να κάνει ιστιοπλοΐα γύρω από το Alisa Rock, στο Firth of Clyde για να χαλαρώσει από την ένταση και τις δυσκολίες της οικοδομής. Αργότερα, για να μην έχει το γιοτ του στο μικρό λιμάνι του Girvan, είχε μετατρέψει ένα διώροφο λεωφορείο σε ένα σχεδόν υποβρύχιο όχημα, είχε αφαιρέσει την επάνω οροφή, ώστε να μπορεί να το βάζει στο νερό και μετά να ανεβαίνει κατευθείαν πάνω στο γιοτ του. Μετά το οδηγούσε σε μία από τις άδειες αποθήκες για να στεγνώσει (η σκέψη του ήταν πάντα καινοτόμος).

Ο Charles Gordon γεννήθηκε στη Σκωτία στις 21 Αυγούστου 1927, γιος ενός εμπνευσμένου Προέδρου, του Grant Gordon. Μετά την πρώιμη εκπαίδευσή του ως ιστιοπλόος και αφού πέρασε την παιδική του ηλικία στα διάφορα αποστακτήρια του ουίσκι Grant, πήγε στο Rugby School, πριν παρουσιαστεί στο ναυτικό τον Ιούνιο του 1945, σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Μετά τη λήξη του πολέμου, σπούδασε λογιστική με τους ελεγκτές της εταιρείας και πήρε την πιστοποίησή του το Μάιο του 1951.

Μαζί με τον αδελφό του, Sandy Grant Gordon, επηρέασαν σημαντικά τις μελλοντικές επιτυχίες και πωλήσεις της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ διαφορετικοί. Ο Sandy σπούδασε μαθηματικά και νομικά στο πανεπιστήμιο, ενώ ο Charles κατατάχτηκε στο εμπορικό ναυτικό και εκπαιδεύτηκε στις ειδικές επιχειρήσεις, το σχέδιο των συμμάχων για να λήξει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος με την εισβολή στην Ιαπωνία (ευτυχώς, οι Ιάπωνες παραδόθηκαν πριν ξεκινήσει). Ο Sandy ήταν ήσυχος και σκεφτικός, ενώ ο Charles έμοιαζε πάντα να βιάζεται και έλεγε ό,τι του ερχόταν στο μυαλό. Ο Sandy προτιμούσε να είναι στο γραφείο στη Σκωτία, ενώ ο Charles ήταν στα καλύτερά του όταν ταξίδευε στη Βόρεια ή Νότια Αμερική. O Sandy ήταν φιλομαθής, ενώ ο Charles ήταν περισσότερο πωλητής από τη φύση του, προικισμένος με την ικανότητα να μιλάει και να χαμογελάει πολύ.

Οι δύο τους ήταν ο τέλειος συνδυασμός προσωπικοτήτων, αντίθετοι αλλά συμπληρωματικοί. Αυτό αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία όταν ο πατέρας τους πέθανε ξαφνικά το 1953, σε ηλικία μόλις 59 ετών, αφήνοντας στους δύο γιους του, είκοσι δύο και είκοσι επτά ετών, την επιχείρηση. Χωρίς να φοβηθούν την ευθύνη, ο Charles και ο Sandy άρπαξαν τον ταύρο από τα κέρατα και ξεκίνησαν πραγματική επανάσταση στην εταιρεία.

Εκείνη την εποχή ήταν διευθυντές των αποστακτηρίων Dufftown, μαθαίνοντας τα πάντα για τη διαδικασία παραγωγής του ουίσκι, αλλά γρήγορα ανέλαβαν το marketing, δημιουργώντας το πρωτοποριακό και καινοτόμο τριγωνικό μπουκάλι, που τους έκανε να ξεχωρίσουν αμέσως από τους ανταγωνιστές τους.

Ήταν νέοι και άπειροι, αλλά δραστήριοι και χωρίς φόβο – πολύ περισσότερο τώρα που δεν είχαν κάποιον να τους λέει τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν. Μαζί αποδείχτηκαν ανίκητοι και οδήγησαν με γρήγορους ρυθμούς τις πωλήσεις, την αναγνώριση και τη φήμη του ουίσκι Grant’s σε επίπεδα που 50 χρόνια νωρίτερα έμοιαζαν με όνειρο.

Ο Charles έβαλε στόχο να δημιουργήσει μια μάρκα υψηλότερης ποιότητας. Δεν ήταν ευχαριστημένος με το grain ουίσκι που χρησιμοποιούσαν για το blend τους και γι’ αυτό αποφάσισαν να παράγουν το δικό τους. Ο Charles ανέλαβε τα ηνία στο Girvan και κατάφερε να χτίσει ένα αποστακτήριο για grain ουίσκι σε μόλις εννέα μήνες (κάτι που κανονικά θα έπαιρνε δύο χρόνια) και η πρώτη σταγόνα κύλισε από τους αποστακτήρες Coffey τα Χριστούγεννα του 1963.

Κατά τη διάρκεια του 1960 και του 1970, ο Charles περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας μια επιχειρηματική κίνηση που θα επηρέαζε όσο τίποτε άλλο τις πωλήσεις. Μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και περισσότερα από 100 ταξίδια ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και τη Σκωτία, ο Charles έκλεισε τη συμφωνία για την απόκτηση της εταιρείας εμφιάλωσης και διανομής Popper Morson το 1970 (αργότερα μετονομάστηκε σε William Grant & Sons Inc).

Η Popper Morson ιδρύθηκε το 1889, μόλις δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου αποστακτηρίου από τον προ-παππού του Charles (ο Joseph Popper ζούσε στην Πράγα γύρω στο 1750 και λεγόταν ότι κάθε φορά που πουλούσε τα ποτά του η φήμη του μεγάλωνε, όπως λένε και για το Grant’s σήμερα!). Ο Charles γνώριζε ότι με τη γνώση της τοπικής αγοράς και την επιρροή που είχε η Popper Morson, τα ουίσκι Grant’s  θα άρχιζαν να ανταγωνίζονται τα αμερικάνικα ουίσκι και μπέρμπον και αυτό θα εξασφάλιζε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των εισαγόμενων σκωτσέζικων ουίσκι που γνώριζε σημαντική ανάπτυξη (από 195.000 γαλόνια το 1937, οι εισαγωγές ξεπερνούσαν τα 15.400.000 το 1971).

Μόλις έκλεισε η συμφωνία, ο Charles έμεινε ως διευθυντής όλων των επιχειρήσεων για το Grant’s στις ΗΠΑ. Εκείνος, με την εμπειρία της οικοδόμησης του αποστακτηρίου Girvan, ήταν η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία νέων πρωτοποριακών εγκαταστάσεων εμφιάλωσης και αποθήκευσης σε ένα οικόπεδο δέκα στρεμμάτων στο Edison, στο New Jersey, 30 μίλια νότια της Νέας Υόρκης, το 1974. Μόλις οι εγκαταστάσεις άρχισαν να λειτουργούν, το ουίσκι Grant’s μπορούσε να διανεμηθεί σε 50 πολιτείες μέσα από ένα δίκτυο περισσότερων από 400 χονδρέμπορους που είχε επιλέξει προσωπικά ο Charles.

«Χρειάζεται ταλέντο για να επιλέξεις το σωστό χονδρέμπορο για μια μάρκα» έλεγε τότε ο Charles. «Αφού κάνεις την επιλογή, χρειάζεται γνώση και ικανότητα για να πείσεις τους διανομείς ότι η προώθηση της μάρκας στο δίκτυο τους έχει νόημα».

Ο Charles ήταν πωλητής από τη φύση του, και χαιρόταν την πίεση της δουλειάς και την ένταση της πώλησης. Χάρη στην ενεργητικότητά του και τον ενθουσιασμό του, που ήταν κολλητικοί, και χάρη στις πρωτοπόρες επιλογές του, το Grant’s πέρασε στη σύγχρονη εποχή και έγινε η παγκόσμια επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε.

Καθώς ήταν ένας άνθρωπος που δεν καταλάβαινε τι σημαίνει συνταξιοδότηση, ο Charles ήταν ισόβιος Πρόεδρος και είχε μεγάλη ανάμιξη στην επιχείρηση. Δούλεψε αγόγγυστα για 55 ολόκληρα χρόνια, πιέζοντας για μεγαλύτερη πρόοδο, και παρέμεινε δραστήριος και παθιασμένος με το Grant’s μέχρι το τέλος.

 

Το βιογραφικό του Charles Grant Gordon

21 Αυγούστου 1927 – Γεννιέται στη Γλασκώβη

Αύγουστος 1939 – Φεύγει λόγω του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου

Ιούνιος 1945 – Κατάταγεται στο Βασιλικό Ναυτικό

Ιανουάριος 1948 – Ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις

Μάιος 1951 – Παίρνει την πιστοποίησή του ως ορκωτός λογιστής

Νοέμβριος 1951 – Αρχίζει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση

Ιούνιος 1953 – Πεθαίνει ο πατέρας του και ο Charles γίνεται διευθυντής

Ιούλιος 1954 – Παντρεύεται τη Margaret Louise Eccles

Νοέμβριος 1956 – Λανσάρισμα του τριγωνικού μπουκαλιού

 1960 – Ανοίγει το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Paisley, στη Σκωτία

1963 – Οικοδομείται το αποστακτήριο Girvan στη Σκωτία

Δεκέμβριος 1963 – Το αποστακτήριο αρχίζει να λειτουργεί

1964 – Εξαγορά της Popper Morson Inc., μιας αμερικάνικης εταιρείας εισαγωγών που είχε τη μάρκα

Clan Macgregor

1980 – Δημιουργία του Frangelico Hazelnut Liquor

 1990 – Ανοίγει το εργοστάσιο εμφιάλωσης και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών στο Bellshill, Lanarkshire, στη Σκωτία

 1996 – Η εταιρεία αγοράζει το 30% των μετοχών των Highland Distillers, με την Edrington.

2000 – Λανσάρεται το Hendrick’s Gin

2000 – Ο Charles γίνεται πρόεδρος της William Grant & Sons

Οκτώβριος  2002 – Εξαγοράζεται το Gibson’s Canadian Whisky

Απρίλιος 2005 – Λανσάρεται το Monkey Shoulder

Σεπτέμβριος 2005 – Αρχίζει η απόσταξη της Reyka Vodka στην Ισλανδία

2006 – Εξαγοράζεται η Milagro Tequila

2008 – Ο Charles γίνεται ισόβιος πρόεδρος της William Grant & Sons

19 Ιανουαρίου 2009 – Ο Charles υποδέχεται την ΑΜ Πρίγκηπα Κάρολο στο ολοκαίνουριο αποστακτήριο  Alisa Bay στη Σκωτία

Απρίλιος 2009 – Ο Charles παντρεύεται τη Francesca Canales

Μάρτιος 2010 – Εξαγοράζεται το Tullamore Dew Irish Whiskey

21 Δεκεμβρίου 2013 – Ο Charles πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών