Μας ρωτησαν

Πέτρος Λ.

Διάβασα για το chill filtering. Τι είναι αυτό;

Πέτρο, η διαδικασία μέσω της οποίας αφαιρούνται κατά την εμφιάλωση οι φυσικές ουσίες που κάνουν το ουίσκι να γίνεται νεφελώδες όταν παγώνει ή αναμειγνύεται με νερό. Παγώνουν το ουίσκι, κάτι που κάνει τις φυσικές αυτές ουσίες να πήξουν, και μετά τις αφαιρούν με τη χρήση διάφορων μεταλλικών δικτυωτών φίλτρων.
Aναστασία Φ.

Τι κάνει ο Master blender ενος αποστακτηρίου;

Αναστασία, ο Master Blender επιλέγει με επιστημονικό τρόπο και μετά αναμειγνύει ουίσκι διαφόρων ηλικιών ωρίμανσης ή προέλευσης με στόχο να δημιουργήσει την επιθυμητή τελική γεύση ενός ουίσκι.
Xρήστος Π.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο malt και το grain whisky;

Χρήστο, το malt whisky παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα grain whiskies παράγονται από την ανάμειξη διάφορων άλλων δημητριακών. Μπορεί στο μίγμα αυτό να περιέχεται και βυνοποιημένο κριθάρι (όπως στα ιρλανδικά ουίσκι και σε κάποια bourbon).
Nikos M.

Τι σημαίνει Cask Strengthi;

Νίκο, η ισχύς του ουίσκι όπως βγαίνει από το βαρέλι. Δεν έχει αραιωθεί με νερό πριν την εμφιάλωση και η ισχύς μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως 65% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ανάλογα με τα χρόνια ωρίμανσης. Γενικά ισχύεί ότι όσο λιγότερα τα χρόνια ωρίμανσης, τόσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Στέλλα N.

Υπάρχει και Bourbon Malt ή μόνο σκωτσέζικα;

Στέλλα, το malt ουίσκι παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι μόνο. Αντίθετα το bourbon παράγεται από μίξεις διάφορων δημητριακών, κυρίως καλαμπόκι. Στην Αμερική, οι πρώτοι έποικοι έπρεπε να βρουν διαφορετικές πρώτες ύλες για να παράγουν το ουίσκι τους, δεδομένου ότι το κριθάρι ήταν πολύ ακριβό αλλά και οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Έτσι άρχισαν να αναμειγνύουν διάφορα δημητριακά ανάλογα με το τι υπήρχε διαθέσιμο. Με τον καιρό, αυτές οι διαφορετικές συνταγές εξελίχθηκαν τόσο πολύ που το αμερικάνικο ουίσκι (bourbon) έχει πια πολύ λίγα κοινά σημεία με τα σκωτσέζικα ή τα ιρλανδικά ουίσκι.